28 feb. 2009
O partida de pescuit. Cazarmament...pe balta
Sa vorbim si despre ce cazarmament presupune o deplasare de 5-6 zile, la pescuit in zonele izolate :
1 - Haine de toate categoriile . De vara , de vant , de ploaie , de frig , pelerine , cizme de cauciuc , palarii sau sepci , ochelari de soare . Suntem izolati si la dispozitia naturii .
2 - Vesela de plastic sau inox , cutite mari si mici ( mici pentru cei ce obisnuiesc sa gateasca mult ) , ceaun , tigaie etc . Aici fiecare decide ce are de gand sa manance-gateasca acolo.
3 - Cort si folie de nylon pt protectie impotriva ploii , saltele pneumatice , paturi , si cearsaf. Pe post de perne genti sau tricouri umplute cu haine.
4 - Lanterne . Atat pentru activitati nocturne , cat si pentru luminarea pozitiei ( Nu stiu daca mai e obligatorie la pescuitul de noapte , oricum e nevoie de asta)
5 - Obligatoriu topor , casma ( care foloseste atat la saparea vetrei focului , a treptelor in malul Dunarii cat si a defrisarii locului in care ne asezam )
6 - Masuta si scaune de camping-pescuit , umbrela de soare- ploaie.
7 - Gratar si trepied pentru gatit
8 - Patent , ciocan ( toporas ) 0,5 kg sarma neagra de fierar , ceva chei fixe etc.
9* - Diverse alte obiecte necesare camparii ( in functie de nevoile fiecaruia ) Eu personal mai car dupa mine - inca o baterie de masina , un bidon de plastic de 25l pe post de chiuveta ( am sa postez foto ) cabluri electrice de 2x0,75mm pentru un bec de 12 V , becul , normal , sfori de rafie , sufa pt tractari auto , chingi , carabine , spray pt tantari , fese sterile + diverse medicamente polivalente , lada frigorifica , samd. La plecare umplem lada frigo cu bulgari de gheata care cu putin noroc o pastreaza 3-4zile.
Ati putea spune ca sunt "dus" . Poate ! Insa am trait momente grele pe ploi torentiale , pe secete ( pamantul "stanca " vanturi care ne-au smuls corturile ( Tornada de la Facaieni ne-a prins acolo ) si atunci , dintr-o plecare ce o vrem distractie se transforma intr-un calvar . Readuc aminte ca suntem la 10 - 20 km de cel mai apropiat asfalt si uneori fara semnal GSM. pleci pt 4 zile si esti nevoit sa stai 7-8. Nasol !
Ca alimente luam cu noi multe conserve si legume greu alterabile ( cartofi , varza), malai , faina , gris , supe la plic , etc . Carne f putina doar sa ajunga 1-3 zile . In rest ..... ce prindem. Painea , mai nou , o gasim in folie si feliata . Nu e cea mai buna , dar tine mult in timp.Despre bautura ..... fiecare cum crede !
Autor : Painterman
** Lasa un comentariu pentru Painterman
Trusa de prim ajutor , la pescuit
Ce trebuie sa contina trusa de prim ajutor , cand mergem la pescuit pentru o perioada mai lunga . Didel , va raspunde :
In general, acolo unde cu barca ai acces in 1-2 ore, sau unde esti lasat de cineva X zile la pescuit, exista probleme. Atunci trebuie sa iti iei tot ce consideri necesar, dar in special o trusa de medicamente in care pe linga medicamentele specifice personale, nu trebuie sa lipseasca : spirt+iod, garou, antibiotice (2 modele+2 modele unguent, cum spune Mabusse), fese+bandaje, un unguent pentru arsuri(nu solare), 2-3 fiole de adrenalina, medicamente pentru stomac , o sticluta ulei de ricin, antinevralgic, aspirina, dicarbocalm(pentru arsuri), 3-4 seringi si lista poate fi completata.
Evenimente : cele mai periculoase mi se par muscaturile de bondari(in unele cazuri,pot fi mortale). In cazul muscaturii(1 sau max. 2 grav)este bine : bai, din timp in timp si mai ales adrenalina (de preferat injectabila). De asemenea infectiile, orice taietura , intepare, se infecteaza de n ori mai repede, de multe ori grav(la inceputurile mele in pescuit foloseam 2-pi in lipsa de altceva si am toate degetele). Arsurile de foc : este musai dupa ungere bandajarea lor.
Atentie foarte mare, la lipitorii,sunt purtatoare de boli foarte grave. In timpul furtunilor cu fulgere, este de evitat mersul cu barca si miscarea in camp deschis cu sculele in brate.
Autor : Didelpro
** Lasa un comentariu pentru Didel
27 feb. 2009
Boloneza . Montura pentru boloneza la pescuitul cleanului
Aceiasi linie se poate folosi atat cu Clarusso, Pollaris Bolo dar si cu alte tipuri de plute. Daca folosesti linia pe rau, poti invata sa "lucrezi" in curent folosind monturi Clarusso si poti "urca" in aval explorand astfel mai multe locuri(nu vei reusi din prima dar totul vine in timp).
Sau poti sa "ingheti" pluta intr-un singur loc grupand cele trei droppere impreuna grupajul actionand astfel ca frana, mentinand pluta foarte stabila...dar doar daca apa are o viteza de curgere mare.
Autor : Trout
Propunerile pescarilor catre ANPA
Nu acum mult timp, in urma unui mic sammit intre noi (cei 53 de pescari-prieteni), am decis sa trimitem presedintelui ANPA urmatoarea adresa:
Domnule Presedinte,
Ma adresez dumneavoastra, in numele mai multor pescari sportivi care a considerat fezabila propunerea de mai jos.
Considerand ca resursele piscicole ale fluviului Dunarea nu permit sustinerea pescuitului industrial va propun urmatoarea solutie:
1. Instituirea unei taxe pentru pescuitul sportiv, suplimentara celei actuale, cu o valoare intre 20 si 80 lei/an, intr-un cont special;
2. Din suma colectata sau care se preconizeaza a se colecta, in functie de marimea taxei anterior enuntate, sa se considere un fond destinat acordarii unor compensatii financiare persoanelor care actualmente pescuiesc industrial cu acte in regula;
3. Din sumele astfel colectate propunem a se acorda compensatii cu valori cuprinse intre 7200 lei (salariul minim pe economie/an) si 12000 lei/an in functie de criteriile care urmeaza a se stabili (vechime, zona, etc.), pentru o perioada de, sa zicem, 5-8 ani;
4. Sumele colectate pot fi suplimentate si din alte surse, fara eforturi financiare din partea statului (donatii, sponsorizari, programe de reconversie profesionala cu finantari atrase, etc.)
5. De asemenea, ar exista posibilitatea ca ANPA, dupa efectuarea platii corespunzatoare primului an sa emita titluri nominale pentru sumele ce urmeaza a fi incasate, scadente anual (pentru 4-7 ani conform propunerii de mai sus); aceste titluri ar putea fi scontate unor institutii bancare pentru obtinerea unor eventuale finantari.
6. Bineinteles, propunerea noastra suporta numeroase discutii, inclusiv dezbateri publice si parlamentare, dar am dori sa cunoastem pozitia Dumneavoastra vis-a-vis de problematica enuntata.
Cu deosebita stima
Autor : @didelpro
Pescuitul pe Dunare . Bratul Ara , la Giurgiu
Gasim Dunarea cel mai aproape de Bucuresti la Giurgiu. Plecam dis de dimineata sa apucam locuri, locuri pe care de regula le stabileste Didel in maniera proprie: e scazuta, e "cat Casa Scanteii ", mananca la ..... etc.
Unul din cele mai frecventate locuri e Bratul Ara . ,, Araua " intra-n mal exact la Podul Prieteniei si iese inapoi in Dunare dupa circa 7 km . Unul dintre avantajele pe care le are Araua e faptul ca nu e navigabil ( vorbesc despre ambarcatiuni de gabarit ridicat ).
Are intinsuri si "adanceala" destul de multe si alterneaza intre ele la distante mici . In felul asta si cei ce cauta somn si crap , cat si cei ce dau dupa salau sunt satisfacuti in egala masura . Se poate ajunge pe malul Aralei prin doua moduri ( pe care le stiu eu . Or mai fi... ) insa sunt destul de greu de descris aici . Mergeti si dati voi de Ara....
Locuri salbatice , superbe , in totala discordanta cu imediata apropiere a orasului . Si , daca stai pe el , satisfactii pe masura.
Autor : Painterman
Dupa pescuit ! In linistea noptii pe balta
Sa ne dea Dumnezeu sa simtim mereu ce simteam eu in poza asta : sa fim obositi de atat de mult frumos , sa fim obositi de atat de multa liniste , sa fim obositi din a nu ne gandi la nimic .
Cineva , de curand , spunea : ,, Exista trecut , prezent si viitor . Viata in schimb este o continua insiruire de prezenturi . Aveti grija de ele , si veti avea si amintiri frumoase , si un viitor cald ".
Asa va doresc dragii mei : Fiti obositi ca-n poza !
Autor : Painterman
26 feb. 2009
Momitor pentru crap si caras
Un momitor pentru crap sau caras , cand pescuim in ape curgatoare poate fi facut din oua " Kinder " sau altfel de oua , de la dulciuri cu surprize .
Perforam plasticul cu spiral de 3mm . Momitorul este culisant ( deasupra plumbului ) , si poate fi incarcat cu viermusi sau malai . Eficiente in perioada Iunie - Iulie .
Singurul dezavantaj pe care-l prezinta momitorul , este ca la max. 10 minute trebuie recuperat si reincarcat.
Autor : Painterman