24 nov. 2008

Carlige de pescuit



Cand alegem un carlig pentru pescuit, trebuie sa avem in vedere unele aspecte.

MARIMEA . Este foarte important de a lamuri de la bun inceput ca trebuie sa existe o corelare intre marimea carligului si pestele urmarit, dar mai important mi se pare ca trebuie corelata marimea carligului cu momeala oferita pestelui. Atat ca momeala cat si ca prezentare a acesteia.

Pescarii de competitie tin cont foarte mult de acest lucru. Asadar, daca pescuiesti sa zicem la scobar si folosesti ca si momeala mamaliga, pastele, folosesti un tip de carlig, un anume model, daca vei folosi viemi, atunci vei folosi in mod cert alt model, daca asezi viermele prin agatare, folosesti un model de carlig, daca folosesti carligul la vierme tras pe carlig, vei folosi alt model, la fel si cand folosesti rama...

Daca dai la clean si folosesti lacusta, va trebuii sa tii cont de fragilitatea momelii, de vioiciunea acesteia care trebuie etalata, daca pescuiesti la clean mare cu lacusta vei corela marimea carligului si modelul functie de asta. Daca vei pescui cu broasca, cu cireasa etc... se coreleaza modelul si marimea carligului cu ceea ce pui in carlig si cu pestele tinta.

MATERIALUL . Exista o multime de aliaje care mai de care mai sofisticate, aliaje care vor sa dea carligului anume valente.Carligele se impart in doua categorii : carlige din diverse aliaje si carlige cu continut de carbon 110. Acum carligele din diverse aliaje, cauta ca transfere cate ceva din calitatile materialului folosit in aliaj.

Astfel trebuie sa existe carlige cu un coeficient mare de elasticitate sau carlige care sa fie rigide. Sau se pot crea carlige ale caror parti componente pot sa aiba un comportament diferit. Carligele cu continut de carbon 110, sunt carlige pe care fabricantul scrie acest lucru si care sunt construite prin aportul acestui element carbon 110, pentru a deveni mai rigide, sa pastreze configuratia si ascutimea varfului, sa fie nedeformabile. Exista conditii in care astfel de carlige sunt absolut de neinlocuit.

CULOAREA . Este o caracteristica uneori importanta, alteori nu, sau pur si simplu ca si alte produse specifice se face o pura speculatie din acest lucru.Ca si marimea si forma, carligele se pot folosi in varianta de camuflaj, atunci cand pestele vizat este foarte suspicios sau pot fi folosite in varianta fara importanta atunci cand pestele mananca atat de bine incat ignora acest lucru. Caz in care primeaza alte principii de alegere a carligului.

Asa ca pentru o mai buna camuflare a carligului, trebuie sa tinem cont ca acesta sa fie cam la aceiasi culoare cu a momelii sau a fundalului apei si sa nu aiba luciu puternic. Sa nu cunva sa credem ca daca pestele vede carligul se va pune pe plans, exact cum am mai auzit pe multi vorbind ca firul gros il vede pestele. Sunt aprecieri complet eronate.
Autor : Dadylures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu