Se pare ca pescuitul este un fenomen de masa. Membrii noi....
30 nov. 2008
29 nov. 2008
Pescuitul cu pestisor viu si lanseta la rapitori
Linie pentru pescuit caras, babusca , biban...
Uite o linie care poate fi folosita aproape la orice specie : caras, babusca , biban, rosioara, platica, lin etc.
Linie principala 0,16 , forfac 0,14 , pluta de tip waggler de 3, 4 sau 5 grame , bilute de plumb asezate de o parte si de alta a plutei...3 bobite pe linia principala. Atasarea forfacului se face cu un vartej minuscul, nu cu agrafa, ci simplu. Carligele variaza in functie de momeala, nr 14 sau 16 sunt cele potrivite.
Mentionez ca aceste strune se pot atasa atat pe lansete cat si pe vergi fixe. Controlul pescarului asupra liniei este foarte important. Simplu , nu ?
Autor : Trout
28 nov. 2008
Pescuitul cleanului cu naluci
Lanseta pe care o folosim trebuie sa fie una usoara, cu actiune de varf, lunga de 1,80 – 2,10 m, prevazuta cu o mulineta mica cu tambur fix. Echilibrul ansamblului lanseta-mulineta este absolut necesar avand in vedere sutele de lanseuri pe care o sa le facem pe parcursul unei partide de pescuit.
Pe tamburul mulinetei punem fir de nailon de 0,16 – 0,20 mm, care este suficient de subtire pentru a putea lansa nalucile usoare si care, sa nu atraga nici atentia cleanului, fiind totodata indeajuns de gros pentru a rezista la agataturi sau pentru a scoate din apa pesti in locuri incomode.
Nalucile pe care le folosim la pescuitul cleanului sunt de mici dimensiuni: lingurite rotative, oscilante, voblere, twistere si muste artificiale. Cele mai bune rotative sunt cele a caror paleta se roteste la cea mai mica tractiune si care lucreaza bine si cand lansam in amonte, fara sa recuperam prea repede. Nu vreau sa fac reclama nici unei firme, de aceea nu voi specifica vreuna ca fiind cea mai buna. Personal, folosesc Mepps nr. 0 si nr.1. Este indicat ca naluca sa nu fie prea stralucitoare, acest lucru fiind de natura sa sperie pestele.
O imbunatatire adusa linguritelor rotative in ceea ce priveste stimularea atacului si prevenirea rateurilor la muscatura (sau cel putin reducerea acestora) este introducerea pe tija ancorei a unui tub de plastic rosu, tub pe care il tragem spre corpul linguritei, peste inelul de legatura al axului cu ancora, in asa fel incat sa mentina ancora in prelungirea axului in timpul deplasarii rotativei prin apa.
Locurile ascunse unde stau de obicei clenii, vegetatia abundenta existenta pe malurile raurilor, necesita o tehnica cat mai precisa in lansarea nalucilor, aceste lansari trebuind sa fie scurte, precise, sigure pentru a evita agataturile si a nu repeta aruncarea pana cand nimerim. Sunt frecvente situatiile cand din cauza crengilor aplecate peste apa nu putem lansa la locul dorit. Daca vom persevera in a incerca sa lansam in locul dorit nu o sa facem altceva decat ori sa speriem pestii, ori sa agatam naluca prin crengi, sau ... ambele.
Pentru a rezolva o astfel de situatie ne pozitionam amonte de locul in care vrem sa lansam, cautam o bucatica de lemn sau o coaja de copac, asezam naluca pe ea, o asezam pe apa, ridicam pick-up-ul mulinetei si lasam naluca sa pluteasca pana la locul dorit, unde, printr-o smucitura usoara facem ca lingurita sau voblerul sa cada in apa. Pentru a nu incurca firul in crengile care de cele mai multe ori ating apa, o sa recuperam naluca mulinand cu varful lansetei introdus 10-15 cm in apa.
Lansarea nalucilor se face transversal, cat mai aproape de malul opus (cele mai bune rezultate le-am avut dupa ce rotativa a lovit malul si apoi a cazut in apa) sau usor oblic (amonte sau aval), si recuperam incet, astfel incat naluca sa evolueze cat mai aproape de fundul raului. Daca cunoastem bine locul sau daca riscam cu buna-stiinta sa pierdem naluca, o lasam sa coboare pana la fund, apoi o ridicam din varful vergii,si reluand mulinatul cand mai repede, cand mai incet, facem ca evolutia nalucii sa fie mai ademenitoare.
Indiferent de locul de pescuit si de perioada in care se executa acesta, recuperarea nalucii se va face astfel incat aceasta sa lucreze in permanenta, fara sa se ridice la suprafata. Cu o lanseta bine echilibrata si cu mulineta reglata corespunzator rezistentei firului se pot prinde cleni destul de zdraveni. Cel mai greu este sa-i faci sa muste... Fir intins !
Autor : DARIAN
Foto : Elias
27 nov. 2008
Constructia , repararea plutelor de pescuit
Tipp-Ex este un produs asemanator cu aracetul care este folosit de constructorii de plute din UK. Inainte de vopsirea propriu zisa, englezii acopera pluta cu un strat de Tipp-Ex, care are rol protector.
Sa nu mai lungim vorba. Tipp-Ex este banala pasta corectoare folosita la corectarea unui text, scris gresit. Deci nu este o substanta speciala pentru plute, ci una folosita in birotica.
In contact cu apa, lemnul de balsa sau lignum se deterioreaza, crapa, practic plutele sunt de nefolosit. Chiar daca au vopsele de calitate, englezii acopera lemnul din care fac plute cu Tipp-Ex, inainte de finisajul final, vopsirea adica. Se foloseste si la ingrosarea corpului plutelor sau a antenelor, sau la repararea plutelor vechi, cu vopseaua sarita etc.
Daca utilizati acest produs, atentie, se usuca in 10 secunde si nu mai poate fi indepartat pentru ca lasa urme, se "mazareaza" cum spunem noi. Asa ca odata aplicat, acolo ramane. La aplicare se utilizeaza pensule pentru lac de unghii.
Folositi-l cu incredere ! Am reparat sau ingrosat cateva antene de tip insert, la niste wagglere mai vechi, de care nu doream sa ma despart. Le am si acum !
Autor : Trout
26 nov. 2008
Pescuit marin
Pe plaja, la pescuit guvizi de nisip...atmosfera este foarte incinsa...Noroc cu briza marii !
O bunaciune de pescarita sexy
Sa tot mergi la pescuit, cand ai asa o partenera pe balta...Si parca totul pare mai frumos...
Record mondial la crap oglinda
Nou record mondial la pescuit....Un crap oglinda de 41,3 kg/ 91 lb a fost stabilit de britanicul Andre Komornicki. Pescuind pe Luke Moffats Water, Les Graviers, Franta, dupa un dril prelungit, vechiul record mondial a cazut...
Sursa : www.anglersnet.co.uk
Citeste mai multe amanunte.....aici..
Coropisnita, nada pentru somn si mreana
Procurarea coropisnitelor este destul de grea, mai ales pe seceta. Daca gasesti insa locul potrivit sau il afli de la altii, e bine sa-ti faci provizii.
Un recipient de 20-30 l este bine sa il folosesti pentru cel mult 20 de exemplare. Pui in el gunoi de grajd vechi(paie cat mai multe), eventual ceva frunze uscate (de prin livada si sa nu fie de nuc) si doi-trei cartofi. Nu exagera cu umiditatea. Peste recipient se pune o plasa care sa permita aerisirea. Daca nu pui nimic...nu mai gasesti nimic. Coropisnitele mai si zboara...
Exista si o capcana pentru coropisnite, care se confectioneaza dintr-un pet: se taie partea superioara a recipientului cam la o treime din inaltime, se intoarce invers ca o palnie si se introduce in corpul ramas. Ansamblul "capcana" se ingroapa in gradina la nivelul solului, acolo unde ai vazut gauri...cel mai probabil de coropisnite.
Se pune in capcana o lingura de bere, apoi se verifica capcana dimineata. Fa jucarioare de-astea cat mai multe , nu te costa nimic...iar berea ramasa nu se va irosi.
Cat priveste mreana sau somnul, sa existe prin zona, asta e conditia sa prinzi la coropisnita !
Autor : Misgurnus
Crap Koi . Capturi...
Pescuit la avat . Capturi....
Avatul e pestele care face toti banii, daca pot spune asa. Nimic nu se compara cu un atac la suprafata, la popper. Am avut partida in care totul amintea la scara mult mai mica de atacul marelui alb si de saritura lui in preajma focilor.
Tot asa si avatul sare la o naluca de suprafata. Pe viitor am sa incerc si la fly, e cu totul deosebit, o adevarata pompa de adrenalina.
Autor : Elias
25 nov. 2008
Voblere Hornet Salmo
Voblerele Hornet (Viespe) sunt poate cele mai de succes produse ale producatorului polonez Salmo Lures.
Se fabrica in 5 marimi (2,3,4,5,6 cm) si in doua variante, plutitoare si scufundatoare . Sunt disponibile in 14 culori, dintre care Real Sunfish (RS), Red Headed Hooker (RHH) sunt noutati 2008. Ca metode de pescuit se folosesc casting si trolling.
Familia de voblere Hornet Salmo Lures are o actiune agresiva, iar in varianta scufundatoare evoluiaza si la adancimi mari. Datorita modului de constructie barbetei se agata foarte putin, reducand riscul de a fi pierdute de catre pescari.
Sunt voblere excelente pentru pescuit la stiuca, biban, pastrav, clean si in general pentru majoritatea rapitorilor din Romania.
Informatii suplimentare....aici...
O iesire pe balta unde pescuiesc
S-a deschis sezonul la ciprinide pe lacul unde pescuiesc de obicei(a fost inchis mai bine de o luna), cel de pastrav ramane inchis pana la anul in martie.Nu am putut sa nu fiu prezent la locul faptei, pe lac adica. Vreme rece doar 7-8 grade vant destul de tare, soare dimineata deci nu tocmai ideal pentru pescuit.
Dar am mai iesit din casa am mai experimentat niste monturi, plute chestii, socoteli. Am nadit cu canepa si brown-crumb(pesmet) in care am bagat si cateva rame tocate, momeala de carlig viermi si casteri.
In 4 ore am avut doar un tac, probabil un bibanut ratacit, in afara de asta nimic. Lacul scazut si limpede, o iesire benefica rar am pescuit pe lacul asta dupa octombrie. Pe canal acolo merge mult mai bine dar e greu de ajuns, e prea departe.In functie de vreme care se anunta rece in continuare poate ies si saptamana viitoare mai bag o pluta, doua. Fire, corzi de chitara...
Autor : Trout
24 nov. 2008
Carlige de pescuit
Cand alegem un carlig pentru pescuit, trebuie sa avem in vedere unele aspecte.
MARIMEA . Este foarte important de a lamuri de la bun inceput ca trebuie sa existe o corelare intre marimea carligului si pestele urmarit, dar mai important mi se pare ca trebuie corelata marimea carligului cu momeala oferita pestelui. Atat ca momeala cat si ca prezentare a acesteia.
Pescarii de competitie tin cont foarte mult de acest lucru. Asadar, daca pescuiesti sa zicem la scobar si folosesti ca si momeala mamaliga, pastele, folosesti un tip de carlig, un anume model, daca vei folosi viemi, atunci vei folosi in mod cert alt model, daca asezi viermele prin agatare, folosesti un model de carlig, daca folosesti carligul la vierme tras pe carlig, vei folosi alt model, la fel si cand folosesti rama...
Daca dai la clean si folosesti lacusta, va trebuii sa tii cont de fragilitatea momelii, de vioiciunea acesteia care trebuie etalata, daca pescuiesti la clean mare cu lacusta vei corela marimea carligului si modelul functie de asta. Daca vei pescui cu broasca, cu cireasa etc... se coreleaza modelul si marimea carligului cu ceea ce pui in carlig si cu pestele tinta.
MATERIALUL . Exista o multime de aliaje care mai de care mai sofisticate, aliaje care vor sa dea carligului anume valente.Carligele se impart in doua categorii : carlige din diverse aliaje si carlige cu continut de carbon 110. Acum carligele din diverse aliaje, cauta ca transfere cate ceva din calitatile materialului folosit in aliaj.
Astfel trebuie sa existe carlige cu un coeficient mare de elasticitate sau carlige care sa fie rigide. Sau se pot crea carlige ale caror parti componente pot sa aiba un comportament diferit. Carligele cu continut de carbon 110, sunt carlige pe care fabricantul scrie acest lucru si care sunt construite prin aportul acestui element carbon 110, pentru a deveni mai rigide, sa pastreze configuratia si ascutimea varfului, sa fie nedeformabile. Exista conditii in care astfel de carlige sunt absolut de neinlocuit.
CULOAREA . Este o caracteristica uneori importanta, alteori nu, sau pur si simplu ca si alte produse specifice se face o pura speculatie din acest lucru.Ca si marimea si forma, carligele se pot folosi in varianta de camuflaj, atunci cand pestele vizat este foarte suspicios sau pot fi folosite in varianta fara importanta atunci cand pestele mananca atat de bine incat ignora acest lucru. Caz in care primeaza alte principii de alegere a carligului.
Asa ca pentru o mai buna camuflare a carligului, trebuie sa tinem cont ca acesta sa fie cam la aceiasi culoare cu a momelii sau a fundalului apei si sa nu aiba luciu puternic. Sa nu cunva sa credem ca daca pestele vede carligul se va pune pe plans, exact cum am mai auzit pe multi vorbind ca firul gros il vede pestele. Sunt aprecieri complet eronate.
Autor : Dadylures
Nodul Albright, pentru fire cu diametre diferite
Nodul Albright este folosit ca nod de legatura intre doua fire de pescuit cu grosimi diferite. Necesita formarea cu grija a spirelor si o anumita dexteritate din partea pescarului. Dupa cateva incercari se pot face noduri Albright foarte reusite...
Nodul Blood, pentru fire cu diametre egale
Pescarii folosesc acest tip de nod, cand trebuie facuta legatura intre doua fire de pescuit cu diametre aproximativ egale. Chiar daca nu stiti limba engleza videoclipul este sugestiv...
23 nov. 2008
Gura Portitei, o alternativa pentru Vama Veche, intre Delta si mare
Gura Portitei este una dintre cele mai retrase si linistite destinatii turistice de pe litoralul romanesc, alternativa la Vama Veche, devenita prea aglomerata in ultimii ani. Puteti ajunge la Gura Portitei cu vaporasul sau salupa rapida, de la Jurilovca (judetul Tulcea) sau cu autovehicule speciale pe drumul de coasta: pe la Vadu si apoi Periboina, sau de la Sfantu Gheorghe.
Gura Portitei. Daca ajungi aici, poti spune ca ai vazut paradisul. Toti turistii care au vizitat Gura Portitei, o fasie ingusta de nisip, intre Marea Neagra si lacul Golovita, au plecat de acolo cu gandul ca se vor intoarce in unul dintre cele mai frumoase locuri din Delta Dunarii....
Sursa : Financiarul
Citeste tot articolul.....aici....
Garcea, campion la pescuit
Cunoscutul comediant din grupul Vacanta Mare, Mugur Mihaescu, are o adevarata pasiune pentru pescuit, drept urmare, in ultimele doua luni, acesta a participat la doua competitii de gen, de unde a plecat cu trofeul locului trei si, respectiv, cu titlul de campion. In luna iulie, vedeta s-a aflat la Cobaia, unde a participat la un concurs de crap din cadrul Cupei Romaniei. Mugur s-a clasat pe locul trei din peste 30 de echipe participante la Cupa, dupa ce a reusit perfomanta sa prinda un total de 336 kg de peste.
Sursa : Gardianul
Citeste tot articolul....aici....
Mesaj către Mihaiu: „În Deltă nu e circ“
Liviu Mihaiu şi-a luat în primire noua funcţie, cea de guvernator al Deltei Dunării, în urma unei „decizii cumplite“.
Acestea au fost, joi seară, primele cuvinte ale noului subsecretar de stat, fost preşedinte al organizaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta“, fost jurnalist. Merge acum în Deltă cu gândul să facă „ce nu au făcut cei pe care, timp de cinci ani, i-am criticat“, potrivit propriei declaraţii, acordate Mediafax.....
Sursa : Evenimentul Zilei
Citeste tot articolul ....aici....
Un chinez şi-a construit o maşină amfibie
Un chinez a petrecut 13 ani construind o maşină pe care o poate lua la pescuit. Wang Hongjun, un electrician din Qian'an, Hebei spune că pentru a realiza maşina amfibie a cheltuit aproximativ 120.000 de euro. După aceea, a condus până la Beijing pentru a găsi investitori, deoarece nu vrea să se bucure doar el....
Citeste tot articolul.....aici...
22 nov. 2008
Reguli de pescuit in Irlanda
In Irlanda, pretul unui permis de pescuit, Coarse fishing, este de 30 euro pe an. Speciile pe care le poti prinde daca ai un permis ca asta sunt : stiuca, biban, babusca, platica, rosiora. Nimeni nu retine nici un peste din speciile enumerate, totul se elibereaza.
Permis pastrav Trout fishing, pret de anul acesta 40 euro/an. Se retin 5 exemplare nu mai mici de 20 cm, ce se captureaza peste 5, se elibereaza imediat. Nu este permisa retinerea pastravului in juvelnic pentru o fotografiere ulterioara. Este permis pescuitul la pastrav cu momeli naturale dar si la spinner,vobler si musca artificiala.
Sculele pot fi vergi pentru pescuitul la musca artificiala, lansete cu plute buldo, waggler, rubesiene, elasticate sau vergi lungi cu linii legale, carlige maxim 12 si acestea trebuie sa fie barbless(fara moarte). Minciogul trebuie sa fie aprobat de Angling Association la fel si juvelnicele(pentru pescuitul la celelalte specii in afara de pastrav). Nici un brand care nu a trecut de ochiul vigilent al inspectorilor de la standarde nu apare pe piata. Este interzisa folosirea radiourilor pe balta, focul deschis este interzis, gratarele de unica folosinta(cu mangal)sunt permise dar nu mai departe de 10m fata de apa, nu ai voie nici cu acestea in padure. Nu ai voie sa tai crengi din copaci sau sa faci baie in lac.
Deoarece aceste lacuri de tip rezervor sunt extrem de periculoase mai ales pe vreme nefavorabila, placute avertizoare sunt la tot pasul.Administratia lacului are contract cu o companie de agenti de protectie, paza si interventie. Acestia dispun de un elicopter care survoleaza zona din cand in cand, pentru a vedea daca totul e in regula. Exista si un nr. de telefon in caz ca ai probleme, sau o urgenta medicala, cam in 10 minute sunt acolo.
Despre capturi in sine ce pot sa spun? E in functie de noroc, experienta si specia vizata.
Autor : Trout
Rame pentru pescuit
Daca a venit vorba despre rame, atunci poate o sa va para interesant sa aflati ca exista o specie de rame, pe care le gasiti sub rumegusul putred. Aceste rame sunt inchise la culoare, rosu inchis, aproape negru, scurte subtiri si foarte rezistente atat la frig cat si la caldura.Este o rama pe care am folosit-o multi ani, iarna la pescuitul scobarului. Cu acelasi succes am folosit-o si in restul anului.
Mai este o rama de culoare rosie rubinie, subtzire si se gaseste sau se dezvolta foarte bine in strat de paie. Daca aveti posibilitatea sa faceti un astfel de strat sau straturi separate, veti obtine niste rame care seamana bine cu larva de chironomide.
Este deosebit de atractiva, foarte buna la pescuitul pestilor in situatii cand nu manaca. Mai ales in carcalete cu inca o larva pe carlig devine irezistibila.
Pregatirea ramelor pentru a le folosi ca si aditiv la nada este foarte interesanta. Eu recomand a se toca ramele intr-un vas separat de nada, vas in care se pune un pahar de apa.
Ramele tocate se lasa in acest vas. Se mai adauga un pamant special(mranita) si apoi amestecul este folosit la umectarea nadei. A se folosi nade simple nearomate care dau rezultate mai bune in pescuitul cu rama.
Autor : Dadylures
Permis de pescuit , dimensiuni legale de retinere a pestilor
Dimensiunile legale de retinere a pestilor capturati la o partida de pescuit (conf. permisului de pescuit)
1) avat (Aspius aspius) 30 cm
2) aterina (Atherina mochon) 7 cm
3) babusca (Rutilus rutilus) 15 cm
4) batca (Blicca bj.erkna) 15 cm
5) biban (Perca fluviatilis) 12 cm
6) crap (Cyprinus carpio) 35 cm
7) caras (Carassius auratus) 15 cm
8) caracuda (Carassius carassius) 17 cm
9) cosac (Abramis sp.) 25 cm
10) clean (Leuciscus cephalus) 25 cm
11) cega (Acipenser ruthenus) 45 cm
12) coregon (Coregonus sp.) 22 cm
13) calcan (Scophthalmus maeoticus) 40cm
14) cambula (Pleuronectes, Platichthys flesus) 20 cm
15) chefal (Mugil sp.) 25 cm
16) fusar (Aspro streber) 12 cm
17) gingirica (Clupeonela cultiventris) 7 cm
18) hamsie (Engraulis encrasicholus) 7 cm
19) lin (Tinca tinca) 25 cm
20) lipan (Thymallus thymallus) 25 cm
21) lostrita (Hucho hucho) 65 cm
22) morunas (Vimba vimba) 25 cm
23) mreana (Barbus barbus) 27 cm
24) morun (Huso huso) 170 cm
25) nisetru (Acipenser g.ldenstaedti) 140 cm
26) oblete (Alburnus alburnus) 12 cm
27) platica (Abramis brama) 25 cm
28) pastrav (Salmo sp.) 20 cm
29) pastruga (Acipenser stellatus) 100 cm
30) rosioara (Scardinius erythrophthalmus) 15 cm
31) rizeafca (Alosa caspio) 15 cm
32) sabita (Pelecus cultratus) 20 cm
33) rechin (Squalus acanthias) 100 cm
34) scobar (Chondrostoma) 20 cm
35) somn (Silurus glanis) 50 cm
36) scrumbie de Dunare (Alosa pontica) 22 cm
37) scrumbie albastra (Alosa maeotica) 23 cm
38) stavrid (Trachurus mediteraneus) 12 cm
39) salau (Stizostedion sp.) 40 cm
40) stiuca (Esox lucius) 40 cm
41) sip (Acipenser sturio) 110 cm
42) sprot (Spratus spratus) 7 cm
21 nov. 2008
Pescuit - Capturi de pescar
Realizarea trofeelor de stiuca, salau...
Este vorba de trofeele de stiuca si salau, care nu sunt pretentioase in conservare , datorita continutului scazut al "partilor moi". Ma refer doar la coservarea craniului acestor pesti, metoda la indemana oricui. Trofeele de stiuca sunt cele mai reusite.
Se taie capul pestelui in spatele primei vertebre de langa craniu, se spala bine, se deschide gura (nu prea larg, ci intr-o pozitie cat mai fireasca) si se fixeaza in aceasta pozitie cu niste bucatele de lemn sau ce aveti la indemana. Se pune capul pestelui pe o bucata de polistiren, pe care se fixeaza cu cateva scobitori infipte in operculi. Se acopera cu sare grunjoasa(2-3kg sunt suficiente) si se tine vreo doua saptamani sa se usuce. Dupa uscare se curata de sare cu o pensula si se da cu lac transparent, 4-5 straturi bine intinse.
Stiu ca exista pe undeva firme care fac copii fidele din fibra de sticla dupa fotografii cu capturi, mi se pare o idee buna pentru ca poti privi acasa un trofeu...eliberat. Si voi puteti opta pentru eliberarea capturii, dar in general cei mai multi pastreaza "trofeul". Daca il eliberati e si mai bine, dar totusi sa-i faceti poze.
Autor : Misgurnus
La pescuit de pastrav
La pescuit pe Dunare
20 nov. 2008
Blog de pescuit
Retine aceasta adresa : http://www.pescuit-online.blogspot.com
19 nov. 2008
Pescuitul in ape curgatoare - trotting
Am observat ca sunt amatori ai pescuitului pe ape curgatoare care vor sa practice un pescuit cat mai aplicat in acest sens. Asa ca o sa caut pe cat posibil sa clarific acest subiect.
Pescuitul modern pe ape curgatoare este practicat si se pretinde ca fiind foarte in trendi, pescuitul cu pluta plata. Cu mult inaintea acestei gaselnite, am descoperit un stil de pescuit, nu sunt convins ca nu l-au stiut si altii, dar eu asa l-am abordat, stil, care mi-a adus mult peste in sac.
Acest pescuit pe care-l practicam cu foarte multi ani in urma, este pescuitul cu pluta ovoidala de dop de pluta supralestata. Ca principiu, se foloseste un fir 0,14-0,18mm , o pluta de marimea unui sambure de cireasa sau al unei cirese. Se poate si mai mare, atunci cand conditiile o cer.
Se plumbeaza linia deasupra ochetului de legatura intre firul principal si struna sau strune. Lestarea plutei se face cu mult mai mult plumb de cat poate suporta aceasta. Din acest motiv se spune supralestata. Alicele se aseaza tangent. Se formeaza un carnatz de alice. Marimea alicelor medie mare, functie de viteza apei, cu cat apa e mai iute cu atat alicele mai mari.
Pluta se pozitioneaza pe fir prin asezarea ei central si inpanare cu un betisor conic din banbus sau tonchin. Stilul consta in a face posibil ca linia sa fie retinuta in asa fel incat pluta sa fie la suprafata, observabila si plumbul sa se gaseasca inaintea plutei scotocind spatiile dintre bolovani, palma cu palma. Linia nu se tine pe loc tot timpul. Se lasa usor sa curga, insa controlat.
Astfel cand intervine pestele, vom simti la mana si vom vedea cum pluta noastra va urma sensul deplasarii pestelui cu momeala in gura. Inteparea este prompta, rateurile sunt foarte rare, deoarece firul e permanent intins...
Autor : Dadylures