Lanseta pe care o folosim trebuie sa fie una usoara, cu actiune de varf, lunga de 1,80 – 2,10 m, prevazuta cu o mulineta mica cu tambur fix. Echilibrul ansamblului lanseta-mulineta este absolut necesar avand in vedere sutele de lanseuri pe care o sa le facem pe parcursul unei partide de pescuit.
Pe tamburul mulinetei punem fir de nailon de 0,16 – 0,20 mm, care este suficient de subtire pentru a putea lansa nalucile usoare si care, sa nu atraga nici atentia cleanului, fiind totodata indeajuns de gros pentru a rezista la agataturi sau pentru a scoate din apa pesti in locuri incomode.
Nalucile pe care le folosim la pescuitul cleanului sunt de mici dimensiuni: lingurite rotative, oscilante, voblere, twistere si muste artificiale. Cele mai bune rotative sunt cele a caror paleta se roteste la cea mai mica tractiune si care lucreaza bine si cand lansam in amonte, fara sa recuperam prea repede. Nu vreau sa fac reclama nici unei firme, de aceea nu voi specifica vreuna ca fiind cea mai buna. Personal, folosesc Mepps nr. 0 si nr.1. Este indicat ca naluca sa nu fie prea stralucitoare, acest lucru fiind de natura sa sperie pestele.
O imbunatatire adusa linguritelor rotative in ceea ce priveste stimularea atacului si prevenirea rateurilor la muscatura (sau cel putin reducerea acestora) este introducerea pe tija ancorei a unui tub de plastic rosu, tub pe care il tragem spre corpul linguritei, peste inelul de legatura al axului cu ancora, in asa fel incat sa mentina ancora in prelungirea axului in timpul deplasarii rotativei prin apa.
Locurile ascunse unde stau de obicei clenii, vegetatia abundenta existenta pe malurile raurilor, necesita o tehnica cat mai precisa in lansarea nalucilor, aceste lansari trebuind sa fie scurte, precise, sigure pentru a evita agataturile si a nu repeta aruncarea pana cand nimerim. Sunt frecvente situatiile cand din cauza crengilor aplecate peste apa nu putem lansa la locul dorit. Daca vom persevera in a incerca sa lansam in locul dorit nu o sa facem altceva decat ori sa speriem pestii, ori sa agatam naluca prin crengi, sau ... ambele.
Pentru a rezolva o astfel de situatie ne pozitionam amonte de locul in care vrem sa lansam, cautam o bucatica de lemn sau o coaja de copac, asezam naluca pe ea, o asezam pe apa, ridicam pick-up-ul mulinetei si lasam naluca sa pluteasca pana la locul dorit, unde, printr-o smucitura usoara facem ca lingurita sau voblerul sa cada in apa. Pentru a nu incurca firul in crengile care de cele mai multe ori ating apa, o sa recuperam naluca mulinand cu varful lansetei introdus 10-15 cm in apa.
Lansarea nalucilor se face transversal, cat mai aproape de malul opus (cele mai bune rezultate le-am avut dupa ce rotativa a lovit malul si apoi a cazut in apa) sau usor oblic (amonte sau aval), si recuperam incet, astfel incat naluca sa evolueze cat mai aproape de fundul raului. Daca cunoastem bine locul sau daca riscam cu buna-stiinta sa pierdem naluca, o lasam sa coboare pana la fund, apoi o ridicam din varful vergii,si reluand mulinatul cand mai repede, cand mai incet, facem ca evolutia nalucii sa fie mai ademenitoare.
Indiferent de locul de pescuit si de perioada in care se executa acesta, recuperarea nalucii se va face astfel incat aceasta sa lucreze in permanenta, fara sa se ridice la suprafata. Cu o lanseta bine echilibrata si cu mulineta reglata corespunzator rezistentei firului se pot prinde cleni destul de zdraveni. Cel mai greu este sa-i faci sa muste... Fir intins !
Autor : DARIAN
Foto : Elias
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu