19 nov. 2008

Pescuitul in ape curgatoare - trotting



Am observat ca sunt amatori ai pescuitului pe ape curgatoare care vor sa practice un pescuit cat mai aplicat in acest sens. Asa ca o sa caut pe cat posibil sa clarific acest subiect.

Pescuitul modern pe ape curgatoare este practicat si se pretinde ca fiind foarte in trendi, pescuitul cu pluta plata. Cu mult inaintea acestei gaselnite, am descoperit un stil de pescuit, nu sunt convins ca nu l-au stiut si altii, dar eu asa l-am abordat, stil, care mi-a adus mult peste in sac.

Acest pescuit pe care-l practicam cu foarte multi ani in urma, este pescuitul cu pluta ovoidala de dop de pluta supralestata. Ca principiu, se foloseste un fir 0,14-0,18mm , o pluta de marimea unui sambure de cireasa sau al unei cirese. Se poate si mai mare, atunci cand conditiile o cer.

Se plumbeaza linia deasupra ochetului de legatura intre firul principal si struna sau strune. Lestarea plutei se face cu mult mai mult plumb de cat poate suporta aceasta. Din acest motiv se spune supralestata. Alicele se aseaza tangent. Se formeaza un carnatz de alice. Marimea alicelor medie mare, functie de viteza apei, cu cat apa e mai iute cu atat alicele mai mari.

Pluta se pozitioneaza pe fir prin asezarea ei central si inpanare cu un betisor conic din banbus sau tonchin. Stilul consta in a face posibil ca linia sa fie retinuta in asa fel incat pluta sa fie la suprafata, observabila si plumbul sa se gaseasca inaintea plutei scotocind spatiile dintre bolovani, palma cu palma. Linia nu se tine pe loc tot timpul. Se lasa usor sa curga, insa controlat.

Astfel cand intervine pestele, vom simti la mana si vom vedea cum pluta noastra va urma sensul deplasarii pestelui cu momeala in gura. Inteparea este prompta, rateurile sunt foarte rare, deoarece firul e permanent intins...
Autor : Dadylures

Un comentariu:

Pastravar spunea...

Intr-adevar, cu aceasta metoda se poate pescui si la pastrav de rau.

Trimiteți un comentariu